7 tips om jouw ideale Virtual Assistant(s) te vinden

Je ben een ambitieuze ondernemer, je weet wat je wilt en waar je naartoe wilt met je bedrijf!

Je hebt leuke, tevreden klanten en je draait ook nog een leuke omzet. Alleen merk je dat je, voor je gevoel, te veel tijd kwijt bent aan taken die jij helemaal niet leuk vindt. Die taken gaan je ook steeds meer tegenstaan en daardoor ga je ze ook steeds vaker uitstellen. Waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt. Je bent 24/7 aan het werk en je weet niet meer hoe je uit deze vicieuze cirkel moet komen.

Om zelf weer blij te worden als ondernemer en je bedrijf verder te laten groeien kun je de hulp van een Virtual Assistant inschakelen.

Maar hoe ga jij jouw ideale Virtual Assistant (VA) vinden? Een VA die jouw perfect aanvoelt en aan 1 woord genoeg heeft?


In dit blog ga ik je 7 tips geven hoe jij de VA gaat vinden die bij jou past:

1. Waarmee en hoe kan een VA jou helpen?

2. Bepaal je beschikbare budget

3. Schakel je eigen netwerk in

4. Zoek op social media

5. Vereniging voor Virtueel Support Professionals

6. Diverse platformen die op zoek gaan voor jou

7. Je eigen website


1. Waarmee en hoe kan een VA jou helpen?

Stel jezelf de vraag welke werkzaamheden je absoluut zelf wilt blijven doen en welke je graag wilt uitbesteden.

Vind je het lastig of moeilijk te benoemen waar jouw knelpunten zitten? Download dan mijn gratis afvinklijst 'Afvinklijst met alle taken binnen jouw bedrijf'. Met deze checklist heb je heel snel inzichtelijk waar jouw prioriteit ligt en waar jij hulp bij nodig hebt.

Afvinklijst met alle taken binnen jouw bedrijf

Afvinklijst met alle taken binnen jouw bedrijf!


Welke taken vormen op dit moment voor jou het grootste struikelblok? Vaak zijn VA’s gespecialiseerd op 1 of 2 vakgebieden. Vallen jouw takken binnen 1 vakgebied of meerdere? Bedenk je wat je wilt als dit niet binnen 1 vakgebied valt. Wil je alleen maar met specialisten samenwerken of heb je liever een allrounder, die van alles een beetje weet? Ga je dan op zoek naar 1 of meerdere VA’s?


Tip: Je kunt er ook voor kiezen om structureel met 1 VA te gaan samenwerken en voor andere taken met VA's op projectbasis.


2. Bepaal je beschikbare budget

Nu je weet welke taken je wilt uitbesteden, kun je ook een schatting maken hoeveel tijd deze taken jou ongeveer kosten. Een VA zal deze taken meestal wel sneller uitvoeren dan jijzelf. Maar als je uitgaat van je eigen tijd weet je ook meteen hoeveel tijd het jou gaat opleveren.

Gemiddeld vraagt een VA in Nederland ongeveer tussen de € 45 en € 65 per uur exclusief BTW. Dit is een beetje afhankelijk van de uit te voeren taken en de expertise van de VA.

Natuurlijk zijn er ook VA’s te vinden die minder vragen, maar je kunt je dan afvragen of dit dan wel de juiste VA is.

Een goede VA weet wat zij/hij waard is en neemt zichzelf en het werk wat zij/hij uitvoert serieus. Zij/hij is zelf ook ondernemer en weet hoe het is om een eigen bedrijf te hebben.


Note: Het is een investering die je doet, maar als je een goede VA gevonden hebt, haal je deze investering er dubbel en dwars uit. Jij krijgt weer tijd voor wat jij leuk vind om te doen. Jij kunt je meer op nieuwe klanten richten en dus meer omzet draaien.


Maar waar vind je jouw VA?


3. Schakel je eigen netwerk in

Als ondernemer heb je waarschijnlijk wel een groot netwerk. Zoals andere ondernemers, klanten, vrienden en familie. Vraag of zij ervaring hebben met een VA of een VA kennen. Misschien werkt er iemand met een hele goede VA en heeft zij/hij nog ruimte voor jou. Of als het niet binnen haar/zijn expertise ligt, weet zij/hij wel een VA die wel die bepaalde expertise heeft.


Note: Mond tot mond reclame is de beste reclame die er is.


4. Zoek op social media

De meeste VA’s zijn tegenwoordig wel op de bekende social media kanalen te vinden, zoals Instagram, Facebook en LinkedIn. Je kunt op deze kanalen een oproep plaatsen met wat je zoekt, voor welke taken en voor hoeveel uur ongeveer en eventueel ook je budget. Maak dit zo specifiek mogelijk, zodat geïnteresseerden zelf al kunnen inschatten of dit bij hun past of niet. Realiseer je wel dat je ontzettend veel reacties kunt verwachten. Jij bent dan alsnog heel veel tijd kwijt met het maken van een selectie en het versturen van berichten.

Mijn advies, ga op de social media kanalen op zoek naar VA’s die je aanspreken en over de expertise beschikken die jij nodig hebt. Volg deze VA’s een tijdje en bekijk hun websites. Nodig ze face to face uit of via bijvoorbeeld Skype of Zoom om te kijken of er een klik is tussen jullie.


Tip: Misschien een open deur, maar volg je gevoel!


5. Vereniging voor Virtueel Support Professionals

Er bestaat een beroepsvereniging voor Virtueel Support Professionals (VSP). Veel VA’s zijn lid van deze vereniging. Een groot aantal van deze leden staan ook in de database van deze vereniging met hun aanbod. Op de website www.verenigingvsp.nl kun je zelf in de database zoeken naar een geschikte Virtual Assistant, Virtueel Assistent of Virtual Support Professional (VSP). Je kunt rechtstreeks contact opnemen met een VA of VSP.


6. Diverse platformen die op zoek gaan voor jou

Mede oprichtster van de vereniging VSP en eigenaar van de Academie voor Virtueel Professionals, Petra Fehring, biedt op haar website ook de mogelijkheid aan om voor jou, tegen een vergoeding, een Virtual Assistant te zoeken.

Zo zijn er via Google nog meer platformen te vinden, oa. Regelhelden, Jellow en Vlotte Tantes


7. Je eigen website

Zet een oproep op je eigen website. Dit neigt wel meer naar een vacature, maar zet hier duidelijk in dat je op zoek bent naar een Virtual Assistant of dat het om een freelance opdracht gaat. Wie weet is je toekomstige VA wel een klant van je. Of zoals in tip 3 genoemd, kent een klant van jou wel een geschikte VA.


Note: Zodra jij je ideale VA gevonden hebt, denk je waarschijnlijk ‘Dit had ik veel eerder moeten doen’.


Denk je nu, waar haal ik überhaupt de tijd vandaan om mijn ideale VA te vinden? Of wil jij hulp bij taken binnen mijn vakgebied? Laat mij je helpen. Neem geheel vrijblijvend contact met mij op en we bespreken waar jij naar op zoek bent en of ik je daarmee kan helpen. Vallen de taken niet binnen mijn expertise dan kan ik je waarschijnlijk wel een collega VA adviseren uit mijn netwerk.